PVC Kaplama
PVC malzemesi doğal bir malzeme olmayıp sentetik bir plastik cinsidir. Plastik zemin kaplama olan açılımıyla diğer adı vinil kaplamadır. Etilen ve klordan üretilen PVC kaplamanın ısı iletkenliği, su emmesi ve yağ emmesi düşük, elektrik ve ses yalıtkanlığı yüksek bir malzeme olduğu bilinir. Aşınmaya ve yanmaya karşı dayanıklı olan malzeme zemin kaplamalarda düşük maliyetli olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir.
PVC kaplamanın birçok farklı türü bulunup soğuk, ateş ve kara karşı oldukça duyarlılardır. Heterojen, homojen, akustik ve kondaktif PVC zemin kaplama olarak çeşitleri bulunup her biri farklı özellik taşımaktadır.
PVC Kaplama Özellikleri
PVC kaplamaların amaca yönelik kullanılması önem taşır. Hijyenik ve temizlenmesi kolay olan kaplamalar rulo ya da kare bir halde satılmaktadır. Kaplamaların tamamı anti bakteriyel olarak piyasa yer alırken paslanma ve yağa karşı da dayanıklı bir yapıları bulunur.
Su geçirmez özellikleri bulunan PVC kaplamaların esnek ve esnek olmayan yapıları bulunur. Kaplatılan alanlarda şık bir görünüm elde edilen kaplamalar düşük maliyetli olup sıklıkla tercih edilmektedir.
Yanmaz bir malzemeden oluşturulan PVC kaplamalar ekonomik ve uzun ömürlüdürler.
PVC kaplama kullanım alanları nelerdir?
PVC kaplamalar anti bakteriyel özelliklerinden dolayı özellikle hijyen gerektiren alanlarda kullanılması tercih edilen ürünlerdendir. Kolay temizlenmesi, uzun ömürlü olması, kaymaz ve anti bakteriyel özelliklerinden dolayı sağlık merkezlerinde sıklıkla tercih edilirken; eczaneler, okullar, kamu, mağazalar, cafe ve sinema gibi alanlarda da tercih edilen bir zemin kaplamasıdır.
PVC kaplama nasıl uygulanır?
PVC kaplanacak alan öncelikle bir hazırlık aşamasından geçmelidir. Bu hazırlık aşamasında döşenecek alt zemin temiz olmalıdır. Döşeme yapılacak alanda kir, alçı, toz gibi atıkların bulunmaması önem taşır. Döşeme alanının nem oranı 12 ya da daha az olması gerekli iken mekân sıcaklığı 18 derece olmalıdır. Bu hazırlık aşamaları yerine getirilmesi ardından uygulamaya önce astarla başlanır.
Döşemenin yapılacağı zemine tüm ölçümler yapılarak PVC miktarı hesaplanır. PVC kesim işlemi gerçekleşerek zemine sürülen yapıştırıcı üzerine kaplama yerleştirilir. Hava boşlukları arındırılarak fazlalıklar kesilir ve derzler açılarak sıcak kaynak uygulanıp kaplama tamamlanır.