Boya Kabini Havalandırması

Boyahaneler havalandırma sistemleri en çok ihtiyaç duyan yerlerin başında gelmektedir. Zira rastgele bir sorunun çıkmasına gerek kalmadan direk insanların sağlığına zarar veren çalışma şartları barındırmaktadır. Bazı yerlerde havalandırma sistemleri olmadığı takdirde parasal kayıplar, marka değerinde düşüşler gibi sıkıntılar olurken sağlık durumları ile alakalı sorunlar orta veya uzun vadede olabilmektedir. Havasız çalışma ortamları en fazla, çalışanların performansı düşmektedir. Ancak boyahanelerde maske gibi savunucular takılsa dahi ortamdaki yoğun boya kokusu ortamda çalışan ve duran kişileri kısa vadede kötü derecede etkileyecektir. Bundan dolayı boyahanelerde günü kurtaracak tedbirler yerine ortamdaki havanın oranla çok daha rahat olmasını sağlayan boya kabini havalandırma sistemlerine güvenmek daha iyi olacaktır.

Havalandırma Sistemleri

Havalandırmanın hedeflerini birkaç maddede anlatabiliriz. Bu maddeler;

  • 1- Alınan havanın kalitesini arttırmak
  • 2- Ortamdaki boya kokusunu ortadan kaldırmak
Temiz Hava ve Nem

Temiz hava, karbondioksit miktarının belli bir oranın üzerine çıkmaması demektir. Bu oran yaklaşık olarak havanın binde biri kadardır. Boya kabini havalandırması için bu oranı sağlamakla ortaya çıkmaktadır. Ortamın konforu hava temizliği için önemli etkenlerdendir. Ortam konforu, ambiyansı ortamdaki temiz havayı etkiler. Boya kabinlerinin havalandırmasının iyi yapılmaması ortamdaki karbondioksit oranının artmasına sebep olur. Bu artış sağlık açısından aşırı zararlı bir durum ortaya koymaktadır.

Havadaki nem oranı sağlık açısından önemli etkenlerdendir. Boya kabini havalandırması yapılırken yüksek orandaki nem alerji ve kötü koku oluşumuna sebep olmaktadır. Boya ortamlarında yüksek oranda nem, ortamın havalandırma sistemlerinin tam olarak yapılmaması sonucu çeşitli haşerelerin ortaya çıkmasına ve ortamda kullanılan malzemelerin kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır.

Havalandırma Türleri

Havalandırma farklı şekillerde meydana gelmektedir. Bunlar Doğal, genel ve lokal olmak üzere 3 başlık altında değerlendirilir.

Doğal havalandırma ortamın açık bırakılarak havalandırılması işlemi olarak karşımıza çıkar. Genel havalandırma ise, alttan ve üstten olmak üzere 2 çeşit olarak kendi içinde sınıflandırılabilir. Alttan havalandırma, boya kabinlerinin dışarıdan hava basılarak yapılan havalandırmadır. Üstten havalandırma ise boya kabini içerisinde bulunan havanın emilerek dışarı atılması ile ortaya konulan havalandırma türüdür. Ayrıca boya kabini havalandırması süresi içerisinde her 15 saatte bir 5 saat havalandırma işlemi yapılması gerekmektedir.

Fiyat Teklifi Al